Оператор технічного обслуговування
Мастергаз: інжиніринг для людей!

Прочищення каналізаційних труб: що потрібно знати

Прочищення каналізаційних труб: що потрібно знати
2900
Facebook Linkedin Twitter E-mail

Засмічення каналізації - часта проблема, з якою стикаються мешканці, як багатоквартирних, так і приватних будинків. Засмічення можуть виникнути унаслідок поганої якості води, її надмірної жорсткості і наявності механічних домішок, скупчення жиру, різного сміття, яке потрапляє в каналізацію внаслідок діяльності людини і т.п.

Для того, щоб визначитися з методом прочищення каналізаційних труб, необхідно не тільки виявити характер засмічення, а й місце його локалізації у водопровідній системі. Звичайно, у разі появи великих засмічень (якщо вода не йде з усіх каналізаційних вузлів), аварійної ситуації, засмічення стояків - впоратися своїми силами без допомоги кваліфікованих фахівців просто неможливо. У такому випадку краще у терміновому порядку звернутися до послуг надійних компаній, що надають сантехнічні послуги. Адже втрата часу у цій ситуації може загрожувати затопленням і іншими неприємними наслідками. Втім, спробувати усунути невелике засмічення можна і самостійно. Для цього достатньо розібратися в тонкощах і нюансах, пов'язаних з цим процесом.

Які види засмічень каналізації існують

Умовно, всі забруднення каналізації можна розділити на наступні види:

  • Експлуатаційні. Виходячи з назви, в процесі миття і побутових процедур, до каналізаційної системи потрапляє велика кількість жиру, який залишається на стінках труб і накопичується там у великих кількостях. До таких жирових накопичень прилипають частинки сміття, вовни та інші відходи, що потрапляють у трубопровід, створюючи великі пробки.
  • Механічні. Виникають у разі потрапляння до зливу сторонніх предметів, засобів особистої гігієни і т.п.
  • Забитий сифон. Так само, як і труби, сифон легко засмічується експлуатаційними забрудненнями. Саме тому, перш ніж приступати до процедури прочищення каналізації, необхідно перевірити сифон на наявність сміття.
  • Технічні. Проблеми зі зливом можуть виникнути при помилках у конструюванні каналізаційної системи. Вирішити таку задачу самостійно без допомоги кваліфікованого сантехніка практично неможливо.

Засоби для прочищення каналізації в домашніх умовах

Засоби для прочищення каналізації необхідно обирати, виходячи з виду забруднень. Одним з найпростіших методів видалити експлуатаційні (жирові) засмічення - залити до сливу окріп. Однак, їм категорично не можна користуватися у разі, якщо у Вас встановлені пластикові труби, оскільки під впливом гарячої води вони легко можуть деформуватися.

Досить непогано з експлуатаційними забрудненнями впорається суміш харчової соди і оцту. Для здійснення процедури очищення таким методом, необхідно попередньо зняти і очистити зливний сифон, а після засипати в трубу приблизно 100-200 грам соди та залити її оцтом у пропорції один до двох.

Слід зазначити, що перераховані вище способи підходять тільки в разі невеликих засмічень і не будуть ефективними у випадку сильно забитого зливу.

Хімічні засоби для прочищення водопровідної системи


Якщо перераховані вище способи не допомогли, або ж виявилися малоефективними - можна спробувати усунути засмічення за допомогою спеціальних хімічних засобів. На сьогоднішній день, на ринку представлена велика кількість різноманітних складів, що розділяються на дві основні групи в залежності від діючої речовини: лужні та кислотні.

Кислотні засоби добре впораються з видаленням різних миючих засобів, вовною, механічними та сторонніми частками. Використовувати склади на кислотній основі необхідно з усією можливою обережністю та строго дотримуючись заходів безпеки (попередньо вдягнувши гумові рукавички, маску та забезпечивши гарну вентиляцію приміщення). Після проведення процедури очищення, труби необхідно ретельно промити водою, в іншому випадку залишки діючої речовини можуть негативно вплинути на стінки водопроводу.

Лужні склади добре усувають жирові засмічення. Фахівці рекомендують використовувати цей вид засобів для прочищення труб на кухні, оскільки там найчастіше з'являються жирові експлуатаційні забруднення.

Категорично не рекомендується прочищати хімічними засобами старі каналізаційні труби, зроблені з чавуну.

Механічні способи прочищення труб


Чистка трубопроводу механічним способом найчастіше здійснюється за допомогою вантуза або сантехнічного троса. Пам'ятайте, що використовувати механічні засоби слід з великою обережністю (особливо це стосується сантехнічного троса), оскільки неакуратно прочищення з легкістю може привести до порушення цілісності труб.

Прочищення за допомогою вантуза:

  1. Встановіть інструмент так, щоб гумова насадка повністю закрила отвір зливу;
  2. Під час очищення раковини, необхідно щільно закрити переливний отвір;
  3. Виконайте кілька активних поступальних рухів, натискаючи на ковпак;

Прочищення за допомогою сантехнічного троса:

  1. Попередньо зняти сифон, очистити його;
  2. Акуратно завести кінець троса в трубу, обертовими рухами;
  3. У разі сильних забруднень, необхідно періодично виймати трос для його очищення;
  4. Після закінчення процедури, встановити сифон і ретельно промити каналізацію гарячою водою.

Сантехнічні послуги під ключ у Києві


Компанія Мастергаз вже більше 8 років надає професійні сантехнічні послуги під ключ у місті Києві. Кваліфіковані фахівці з багаторічним досвідом роботи допоможуть вирішити будь-яку проблему, пов'язану з сантехнікою і водопроводом у Вашому домі. А доступні ціни і гарантія на виконані роботи, безсумнівно, приємно Вас здивують.

Профілактика засмічень трубопроводу


Звичайно, значно простіше попередити появу засмічень, ніж боротися з ними. Основними профілактичними заходами у цій справі будуть:

  • Встановлення сепараторів жиру для каналізації;
  • Встановлення сітчастого фільтра для раковини (запобігає потраплянню в трубопровід волосся, вовни, дрібних частинок);
  • Періодичне промивання каналізаційних труб окропом (категорично не рекомендується в разі, якщо у Вас встановлені пластикові зливні труби, оскільки є великий ризик їхньої деформації);
  • Пластикові та чавунні труби добре піддаються профілактичному чищенню шляхом додавання розчину з оцту і соди.

Повернутися до списку
Завантажуйте наші додатки При замовленні з додатку, знижка 5%!
Замовити прорахунок Зателефонуємо протягом 10 хвилин!
Зателефонуємо протягом 10 хвилин
Каталог послуг
Магазин